Grof geschilderd landschap

Wat is vaktherapie?

Beeldende therapie opdracht met soft pastel in de praktijk Anna VaktherapieVaktherapie is een therapievorm voor mensen met uiteenlopende klachten die te maken hebben met een psychiatrische stoornis, psychische klachten of sociaal-emotionele problemen. De nadruk van vaktherapie ligt op het leren door te doen, praten is ter ondersteuning daarvan.

Onder vaktherapie valt o.a. beeldende therapie, muziektherapie en psychomotorische therapie. Bij beeldende therapie*, werk je aan een opdracht met bijvoorbeeld krijt, verf, potloden of gips. Hoe jij tot een werkstuk komt, zegt vaak iets over hoe je in het dagelijks leven handelt. In het beeldend proces wordt zichtbaar of je het bijvoorbeeld lastig vindt om keuzes te maken, veel nood hebt aan duidelijke kaders, kan handelen vanuit je behoefte of kunt genieten van wat er ontstaat. Nadat je aan een opdracht hebt gewerkt, bespreken we hoe het werk is ontstaan. Samen onderzoeken we wat je ervaren hebt en welke gedachten en gevoelens daarbij speelden. We leggen verbanden naar het dagelijks leven en kijken wat een passende vervolgopdracht is om ander gedrag te oefenen. 

 

De nadruk van de therapie ligt op het stilstaan bij hoe je iets maakt. Het gaat niet om het maken van een mooi werkstuk. Je hoeft dan ook niet creatief te zijn.

Wil je meer weten over vaktherapie? Kijk op www.vaktherapie.nl


Voor wie is beeldende therapie?
 

Binnen mijn praktijk werk ik voornamelijk met kinderen, jongeren en volwassenen. De therapie is erg geschikt voor mensen die zich niet goed in woorden uit kunnen drukken, het moeilijk vinden om van het praten over problemen een vertaalslag naar het dagelijks leven te maken of verbaal juist heel sterk zijn. 

Beeldende therapie kan o.a. helpen om te leren stilstaan bij waar je behoeften liggen en om van daaruit te leren handelen. Het kan je bewust maken en helpen om te leren omgaan met belemmerende gevoelens en gedachten, waardoor je ook zekerder van jezelf wordt. Doordat het doen/ervaren centraal staat kan het helpen om opnieuw te leren ontspannen en te genieten

Problematieken waarmee ik ervaring heb zijn o.a. angststoornissen, stemmingsstoornissen en hechtingsproblematiek. Je bent ook van harte welkom als je mildere klachten hebt en niet lekker in je vel zit of als je meer zicht wilt krijgen op hoe je in elkaar zit en wat je nodig hebt. 

 

 Wil je meer weten over Anna Vaktherapie dan kan hier de digitale folder bekijken. 

* de term creatieve therapie is niet meer actueel en staat niet garant voor een erkende HBO-opleiding. Per 2018 heet de erkende opleiding Vaktherapie. 

© 2017 Anna Vaktherapie. All Rights Reserved. Designed By JoomLead